ALS - livet och politiken

En blogg om att leva med ALS - men också om livet, samhället och vår omvärld

Tisdag 24 mars 2020 - I en sal på lasarettet

Publicerad 2020-03-24 15:49:46 i personligt,

Här ligger jag i en sjuksäng och skådar mig dystert kring, bland handsprit och vita spypåsar och många andra ting. Det tillrar en tår på kinden, jag fylls av melankoli, för var dag blir det sämre och bra lär det aldrig bli, för var dag blir det sämre och bra lär det aldrig bli.

Efter lite allusioner på gamla käcka visor ligger jag här på Sahlgrenska och förbereder mig för min peg, som opereras in i morgon bitti. Och visst ska det bli skönt att få det överstökat, men det är inte roligt. Om en stund ska jag få en sond genom näsan och ner i magen, vilket jag bävar för, eftersom jag har så stark kräkreflex. Men det som måste göras, måste göras... (null)

En annan sak som är jobbig är att allt blir så konkret när man blir inlagd. Kände jag mig inte sjuk innan så... Men samtidigt är det fantastiskt att vi har denna otroligt välfungerande offentliga sjukvård, oberoende av privata försäkringar. Men hur länge förblir det så? Jag är väldigt rädd för att den generella välfärdens dagar är räknade om privata sjukförsäkringar ges större utrymme. Så låt oss värna denna princip! 
Häromdagen var det ett inslag på nyheterna om en tjej som hade blivit arbetslös, men som aldrig hade tyckt att det var någon idé att gå med i facket och a-kassan. Men nu var det inte så roligt längre... Jo, tjena och välkommen till verkligheten. Skulle man kunna säga om man vill... Jag vill bara flika in lite påpassligt, att ensam är inte stark!
Se där, något om vilka tankar som flyger genom huvudet på en inlagd gubbe en vårtisdag i mars! Låt oss se hur skicket är på mig i morgon, efter att min buk har blivit genomborrad och om det blir någon text då!

Kommentarer

Postat av: Gunilla

Publicerad 2020-03-24 16:00:06

Förstår att många tankar kommer och far nu när du ligger där sysslolös och bara väntar... Du vet att du finns i mångas tankar också <3! Lite som jag skrev till en vän tidigare idag, det är en overklig verklighet vi lever i numera...
All kärlek till dig lillebror <3
Kram från systern

Postat av: Anita

Publicerad 2020-03-24 16:25:48

Hej Stefan, jag hoppas att allt kommer att bli bra och att du är snabbt hemma igen. Jag är så djupt imponerad att du dela ditt liv dagligen med oss alla. Tack för det! /Anita med Micha

Postat av: Johan

Publicerad 2020-03-24 16:41:30

Hoppas vi snart kan träffas igen bror, när operationen är klar och förkylningarna är borta...

Postat av: Monica

Publicerad 2020-03-24 16:50:18

Många tankar på dig idag hoppas att det blir lättare med dryck vet inte vad jag skall säga mer än ❤️ Kram Monica

Postat av: Gunvor Solander

Publicerad 2020-03-24 17:00:31

Styrkekramar till Dej ❤️ Fördelen när detta väl är gjort är att du får kommer att stå emot sjukdomen med stor kraft Nu får du ju i dej ALLA de där näringsämnen som man så väl behöver, men kanske inte alltid får i sej. De flesta utav oss äter ju inte det kroppen ska ha, utan det vi tycker är godast Nu får du superkraft 💪🏽. Kämpa och ät det du älskar mest🥰

Postat av: Christine

Publicerad 2020-03-24 17:34:52

Kommer gå bra Stefan, vi ser ut över SU från där vi bor. Tänker på dig🙏 Du är väl omhändertagen.

Postat av: Marjo

Publicerad 2020-03-24 18:06:47

Håller med dig om att vi har en fantastisk sjukvård. Jag tänker på dig och skickar varma kramar till dig ❤️ Kram Marjo

Postat av: Susanne Frithiof

Publicerad 2020-03-25 08:17:47

Hej Stefan! Jag är en "gammal" skolkamrat till Gunilla och har läst mycket om dig och din kamp. Jag vet bara att det där med pegen är en jädrans bra sak. Min mor, som iaf är över 80, har också fått ALS-diagnos för ett par år sedan. I november fick hon sin peg och har om inte gått upp i vikt ändå hållit sin lilla flugvikt och piggade på sig. Sen verkar en lätt demens lagt sig ovanpå och för tillfället ligger hon på sjukhus då pappa inte orkar att ta hand om henne. Dessutom har besöksförbud tillkommit, vilket är trist men behövligt. Jag hoppas att du kommer att "trivas" med din peg. Min mor fick lättare besvär då läkaren hade sytt ihop slarvigt men sedan har den funkat jättebra. Och vi håller tummar för att forskningen går framåt och helst fort.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stefan Hagman

Jag är tvåbarnsfar, lärare och fritidspolitiker som har drabbats av ALS. I min blogg kan du följa min kamp mot sjukdomen, men även läsa några anekdoter från livet samt reflektioner om vad som händer i samhället.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela