ALS - livet och politiken

En blogg om att leva med ALS - men också om livet, samhället och vår omvärld

Onsdag 12 februari 2020

Publicerad 2020-02-12 17:29:00 i personligt,

En riktig teknikdag! Efter en fullständigt usel nattsömn var det återigen dags för en tur till Sahlgrenska för möte med logopeden. Som vanligt hade vi en hel lista med frågor och funderingar som vi ville ha svar på av teamet. I en situation som vår dyker det ideligen upp frågor som måste få ett svar. Om stort och smått. Kunskapstörsten är närmast osläckbar och väldigt mycket handlar om rent praktiska saker, men även djupare funderingar måste få ventileras. Idag var det som sagt logopeden som tog sig an oss. Så äntligen har jag fått ordning på min talsyntes i mobilen. Speech assistant. Det är inga märkvärdigheter, utan helt enkelt en app som läser upp det jag skriver. Och så finns det massor av fraser samt möjligheter att skapa och lagra fraser. Så det stora huvudbryet för tillfället är vilka fraser jag brukar använda ofta? När det gäller barnen kan man ju alltid dra till med ”Snälla, plocka upp efter er”, ”Nu är det mat” eller ”Har du gjort dina engelskaglosor”. Till katterna duger det väl med ett ”Mjau”, kan tänka! Men vilka fraser har jag verkligen användning av att använda? I ärlighetens namn, så ryms det jag vill säga inte i några fraser. Visserligen kan väl frasen ”Tre hekto källarrökt skinka” komma väl till pass, när jag är på Ica. Men i övrigt? Ska jag lagra mina gamla berättelser och låta rösten Oskar läsa upp dem, helt utan känsla? Njae! Förresten så har alla vänner redan hört dem, så det kan väl kvitta. Men jisses vad tydligt det blir i vilken utsträckning man interagerar med andra genom det talade ordet, intonation och röstläget. Tomt och tyst blir det utan det talade ordet. Men visst är det bra med hjälpmedel, även om man helst önskade att man slapp behöva använda dem.

Väl hemma fortsatte tekniken att stå i centrum. Vi bytte nämligen bredbandsoperatör från Telenor till Telia idag. Från början hade vi Telia på alla tjänster. Enhetligt och smidigt! Men så skulle vi få fiber härom året och då visade det sig att IP-only och Telia inte var kompisar. Vi kunde välja i princip vilken leverantör som helst, utom Telia. Jag mejlade till dessa båda ovänner och försökte vänligt medla i konflikten. Jag hade verkligen ingen lust att byta mejladresser för att IP-only och Telia surade. Men resultatet blev så småningom att vi kunde behålla våra mejladresser och mobilabonnemang hos Telia, men flyttade bredband, telefon och tevetjänster till Bredbandsbolaget. Som helt plötsligt hette Telenor. Och då blev Telia och IP-only plötsligt kompisar och skulle leka ihop, varpå vi åter kunde samla allting enhetligt och fint.

 

Så väl hemma från Sahlgrenska satte jag igång med liv och lust att installera den nya utrustningen. Bredbandet kickade in direkt, men teven fick ingen kontakt med Telia. Felsökning, support och massor av olika försök att få igång tjänsten inleddes, men tydligen hade vi inte fått leveransen som vi skulle. Suck! Och till det fasta teleabonnemanget saknas utrustning. Så ikväll blir det ingen teve. Och inga fasta telefonsamtal. Vi får väl småprata lite, istället. Jag har ju alltid Oskar på Speech assistant att använda mig av!

I normala fall är den här typen av teknikstrul något som jag kan gå igång på ordentligt. Saker ska funka! Punkt! Men idag hjälpte faktiskt allt teknikstrul till att flytta fokus från anda tråkigheter i livet. Och en Ceasarsallad, kaffe och semla på det, så blev det faktiskt en riktigt bra dag, vilket var behövligt. Tack för det, Televerket!

Kommentarer

Postat av: Johan Andersson

Publicerad 2020-02-12 17:57:59

Skönt att höra att lite vardag kan infinna sig trots allt, även om tekniken strular. Dessutom vet vi ju nu att alla stugor är klara inför vår kommande utflykt, bara en sån sak...
Vi ses påfredag broder!

Svar: Så gör vi!
Stefan Hagman

Postat av: Marjo

Publicerad 2020-02-12 18:07:19

Härligt med teknik = NOT! Förutom den där Oskar låter ju som ett fantastiskt hjälpmedel. :)

Svar: Jo, Oskar ska nog få bekänna färg vad det lider...
Stefan Hagman

Postat av: Gunilla

Publicerad 2020-02-12 19:07:04

Den där tekniken kan göra vem som helst tokig...
Några bra fraser dyker inte upp heller. Kommer bara på om skyltar och en pilsner mellan ölen, men de var ju inte dina 😉...

Svar: Nu blir det snarare "lite tjockvatten mellan nyponsopporna"
Stefan Hagman

Postat av: Stefan ekwing

Publicerad 2020-02-13 10:35:47

Hej Stefan. Härligt att läsa dina inlägg om livets triviala och mest djupt berörande frågor som jag läser varje dag. Jag brukar ofta skälla på tekniken men Oscar verkar ju vara en kanongrej. /Stefan E

Svar: Tack för att du läser mina tankar och reflektioner. Det händer mycket i huvudet när man åker på en sån här smäll...Vi hörs och ses!
Stefan Hagman

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Stefan Hagman

Jag är en gift 52-årig tvåbarnsfar, lärare och fritidspolitiker som har drabbats av ALS. I min blogg kan du följa min kamp mot sjukdomen, men även läsa några anekdoter från livet samt reflektioner om vad som händer i samhället.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela